Går det att njuta av livet utan att söta?
Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.
Men sackarin är verkligen icke det enda eller ens det bästa alternativet till normalt socker.
Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.
Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Det är en smått otrolig sötningseffekt jämfört med socker på 500 gånger, tyvärr med en bismak av metall.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Cyklamat är ett samlingsnamn för olika salter ! och har cirka 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran är ett mycket känt sötningsmedel.. Du hittar Aspartam i många produkter som marknadsförs för viktminskning och det bryts ned till fenylanin vid användning.
Aspartam smakar lite kemiskt.
Fast det finns dessutom några medel som är alldeles naturliga och som blivit mycket attraktiva
På senare år så har det förekommit en hel del diskussion om de artificiella sötningsmedlen som aspartam och sackarin och man har varnat för att det kanske inte är så hälsosamt att överdriva användandet av dessa.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.
Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Det har gjorts mer eller mindre lyckade försök att blanda i annat för att få bort denna bismak.
Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Smakar som socker och ser dessutom som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.